Trängslet damm

Trängslet (älvdalska Traingsleð) är ett kraftverk i Österdalälven i Älvdalens. Kraftverket har Sveriges högsta damm med en höjd på 1meter, de övriga 17 . Dammen i Trängslet är ett fint utflyktsmål både vinter som sommartid med sin speciella charm.

Med översvämmningar på Balkan i minne så kanske tanken på vad som skulle hända i Dalälvens dalgång om Trängsletdammen skulle brista. Risken för att en damm ska brista och orsaka översvämning är mycket liten,. Om Trängslet-dammen i Älvdalens kommun skulle brista tar det . Trängslets kraftverk, som ligger km norr om.

Dammen, som är Sveriges högsta i sitt slag, har en höjd av 1m och en . Länsstyrelsen har tagit fram en beredskapsplanering för ett dammbrott i bland annat Trängslet. För Älvdalen och Mora blir konsekvenserna . Risken för att en damm ska brista och orsaka översvämning är mycket liten. Om Trängslet-dammen i Älvdalens kommun skulle brista tar det ungefär timmar . Om Trängslet-dammen i Älvdalens kommun skulle brista tar det ungefär timme innan det snabbt stigande vattnet når .

Trängslets kraftverk ligger c:a km norr om Älvdalen. Byggdes under åren 1955-19av Stora Kopparbergs Bergslags AB. Trots att risken att dammen i Trängslet skulle brista är liten, så finns det ändå en risk. Och hur man som närboende ska bli varnad vid en sådan . Seitevare, i Luleälven, är näst högsta dammen i Sverige, 1meter hög. Trängslet, i Dalälven, är Sveriges högsta damm, 1meter hög.


All tänkbar teknik användes när trängsletdammen byggdes mellan 1955-1966. Dammen, med tillhörande kraftverk, byggdes under åren 19- 196 och var vid detta till-. Sveriges högsta damm, Trängslet i Dalarna. Trängslet, damm och kraftverk i Österdalälven i Dalarna, mellan Särna och Älvdalen. Plats: Trängslet Bilden tagen: Lördag Juli 20(Kamera) Visningar: 129.


En annan trösttanke är att vi uppfinner en fusionsenergi och river alla dammar.

Kommentarer

Populära inlägg