Palmolja regnskog

Världens viktigaste vegetabiliska olja, palmolja, finns i mat och produkter som vi. Enorma arealer av världens mest artrika regnskog har huggits ned och ersatts . Den finns i produkter du använder i vardagen - som margarin, tvål, smink, kakor, mat och glass.

Produktionen av palmolja leder till att regnskog . Lär dig mer om hur palmolja produceras och varför det är viktigt att. Bakom de enorma plantagerna med oljepalmer döljer sig skövling av regnskog och brott . Palmoljesektorn är den enskilt största orsaken till att regnskog skövlas i Indonesien och står för ungefär en fjärdedel av landets avskogning.

Istället köper de palmolja från ansiktslösa företag, vars praxis hotar orangutanger,. Numera är i stort sett all palmolja i mataffären miljöcertifierad. Men den märkningen håller inte måttet, utan ger ett dåligt skydd för regnskog och . Från oljepalmens frukter utvinns palmolja, en olja som används i massor av. När man skövlar regnskog försvinner hemmet för många djur, bland annat . Det största hotet mot orangutangen är produktionen av palmolja. Orangutangens hem, regnskogen, avverkas för att ge plats för plantager som kan leverera billig . Allt fler matvaror i butikerna innehåller ingrediensen palmolja.


Regnskog och djurarter i Indonesien får betala ett högt pris när . Palmolja och palmkärnolja är en naturlig vegetabilisk olja från oljepalmens. Palmolja kan användas både som livsmedel och som råvara för bränslen,. Palmolja är ännu en i raden av omstridda börshandlade råvaror, bland annat för att oljan visserligen ger sina odlare ett ökat välstån men . Palmolja används alltmer i biodiesel i Europa. Det koreanska palmoljeföretaget Korindo upphör med att bränna ned regnskog i Indonesien för att odla palmolja. Problematiken kring palmolja är extra aktuell nu.


I Indonesiens regnskogar har stora bränder rasat sedan i somras. Nya regler kräver att det nu tydligt måste framgå om livsmedel i EU innehåller det kontroversiella vegetabiliska fettet palmolja. Palmolja är billig att framställa och kan användas i mängder av.


Skövlingen av regnskog får förödande effekter för lokalbefolkningen, miljön . Den svenska importen av palmolja ökar snabbt, visar en kartläggning från Världsnaturfonden. Nu varnar flera miljöorganisationer för att .

Kommentarer

Populära inlägg