Testa dricksvatten själv

Som brunnsägare bör man regelbundet ta prover på sitt dricksvatten. Var femte brunn har otjänligt dricksvatten. Livsmedelsverket rekommenderar att du testar ditt vatten minst var tredje år.

I Sverige har vi i överlag väldigt bra och friskt vatten. Många enskilda brunnar har otjänligt vatten. Om man har enskild brunn, borrad eller gräv bör man regelbundet ta prover på sitt dricksvatten eftersom både vattenkvalitet . Du som tar ditt dricksvatten från egen brunn har själv ansvar för att.

Kemisk, mikrobiologisk normalkontroll samt radonprov och metallprov för ditt brunnsvatten via ALcontrol. Aqua Expert har ett eget ackrediterat laboratorium för utförande av vattenprover, detta är något helt unikt för vattenfilterbranschen. De tål även aggressiva vatten (t.o.m. saltsyra). Den som har en enskild brunn ansvarar själv för vattenkvaliteten och för att hålla brunnen i bra skick.


Se hela listan på Livsmedelsverkets sida Testa ditt vatten. Nästan allt vatten som konsumeras på Gotland består av grundvatten. Har du egen brunn är det du själv som ansvarar för att kontrollera kvaliteten på ditt dricksvatten.


Jag tror att jag antingen har järn eller humus i vårt dricksvatten från vår rörspetsbrunn. Har gjort ett gratis vattenprov redan, som dock visar.

I den här guiden beskriver vi hur du kan gå tillväga för att beställa analys av ditt dricksvatten. Testa ditt dricksvatten Vatten innehåller flera olika ämnen med varierande betydelse för människors hälsa. Beroende på vad vattnet ska användas till kan.


Om du är ansluten till kommunal dricksvattenförsörjning behöver du inte själv kontrollera vattenkvaliteten. Kommunens hälsoskyddskontor har ansvar för dricksvattenkontrollen. Beställ en vattenanalys och kolla ditt vatten redan idag. Om du testar ditt vatten och det visar sig att det är av god kvalitet så kan du . Har du egen brunn ansvarar du själv för kontroll av ditt dricksvatten.


Du kan läsa mer om att testa dricksvatten och åtgärda enskilda brunnar på . Har du egen dricksvattenbrunn ansvarar du själv för underhållet av den egna brunnen och dess vattenkvalitet. Hur tolkar jag resultatet av brunnsvattenanalysen? För att veta om ditt dricksvatten håller bra kvalité behöver du själv ta prover. Egen brunn innebär att du själv måste hålla koll på dricksvattnet och sköta om brunnen. Brunnsvattnet påverkas av både årstid och . Du som har egen brunn ansvarar själv för att sköta brunnen och för kvalitén på.


Om du är tveksam angående kvalitén på ditt vatten kan du få exakta besked . Det är upp till dig själv att kontrollera ditt vatten när du har egen brunn. Vattenkvaliteten i privata brunnar varierar. Du måste själv sköta brunnen och se till att filter och annan utrustning fungerar bra. För dig som har egen brunn sker ingen provtagning om du inte själv lämnar in ett prov. I vår folder Dricksvatten till små barn (se länk nedan) berättar vi om vilka . När du har egen brunn och eget dricksvatten är du själv ansvarig att se.


Testa och åtgärda dricksvatten från enskild brunn, Livsmedelsverket . Själv har jag egen brunn och det är kostsamt att analysera vattnet. Filtret blir kontinuerligt testat av oberoende testlabb i Sverige, då tillförlitliga tester är det .

Kommentarer

Populära inlägg